16 listopada 2016 Sejm uchwalił ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Ustawa i konieczne rozporządzenia będą obowiązywać od 1 stycznia 2017. Ustawa przewiduje m.in.:
- Zastosowanie minimalnych przepisów sanitarnych, które zawarte są w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia WE 852/2004. Sprawę tę (czyli WYKLUCZENIE rolniczej sprzedaży detalicznej spod przepisów sanitarno-higienicznych obowiązujących wielkie przetwórnie i ciągłą produkcję) ma regulować rozporządzenie wydane przez Ministra Rolnictwa i NIE WYMAGA ono notyfikacji UE. I tutaj nastąpiła kluczowa zmiana w interpretacji prawa przez urzędników, bowiem do tej pory twierdzili, że musi być notyfikowana...cokolwiek spowodowało tę zmianę, jest to dobra zmiana. Oczywiście wg zasady "politykom się nie wierzy" poczekajmy na treść tego rozporządzenia i wtedy ocenimy czy są to dobre czy złe propozycje.
- Rozszerzenie grupy odbiorców, które zawiera min. restauracje, stołówki, sklepy. Oznacza to, że rolnicy, po spełnieniu odpowiednich wymagań, będą mogli sprzedawać żywność wytworzoną w gospodarstwie: w domu, na targach, festynach, kiermaszach ale również do restauracji, stołówek, sklepów.
- Kwotę wolną od podatku od PRZYCHODÓW - 20 000 zł rocznie. Strona społeczna proponowała 75 000 zł.
Ustawa nie zawiera zapisu, że jest jedna jednostka kontrolna. Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest bardzo rozproszony. Jest on wykonywany przez 5 instytucji kontrolnych, a mianowicie: Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH)."
http://www.minrol.gov.pl/Minis terstwo/Biuro-Prasowe/Informac je-Prasowe/Bezpieczenstwo- zywnosci-jedna-inspekcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz