13 lipca 2016

Duże zainteresowanie targiem nielegalnej żywności w Warszawie


Tłumy ludzi zgromadziły się w poniedziałek, 11 lipca 2016 roku na Krakowskim Przedmieściu 66, przed arkadami Centralnej Biblioteki Rolniczej, by wziąć udział w wydarzeniu pt.  NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE - Bezpośrednio od Rolnika  zorganizowanym przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi   ICPPC oraz Fundację Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT.

Wezwanie  Uczyńcie prawdziwą żywność legalną  rozbrzmiewało podczas zgromadzenia, w czasie którego protestujący rolnicy oraz zatroskani konsumenci połączyli siły, domagając się, by parlament przyjął projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników, która od stycznia 2016 roku znajduje się w sejmowej zamrażarce.

Projekt ustawy stworzony przez rolników oraz świadomych konsumentów ma umożliwić przetwarzanie oraz sprzedaż bezpośrednią tradycyjnej żywności pochodzącej z gospodarstw, która obecnie ma w Polsce status nielegalnej. Projekt ustawy popiera Jarosław Sachajko, przewodniczący  Sejmowej Komisji Rolnictwa, jak również tysiące osób, które podpisały petycję wzywającą do tego, by dać konsumentom  prawo wyboru  i możliwość zakupu żywności bezpośrednio od rolników, do której w chwili obecnej nie mają dostępu.

Sir Julian Rose, angielski arystokrata oraz prezes ICPPC, powiedział:
To wspaniałe widzieć taki entuzjazm dla  prawdziwej żywności  wśród mieszkańców Warszawy. Jestem wielkim zwolennikiem żywności wiejskiej, która łączy zarówno wspaniały smak, jak i wartości odżywcze. Jasne jest, że narodowi wychowanemu na śmieciowym jedzeniu z supermarketów grozi utrata zdrowia. Należy natychmiast zalegalizować polską żywność z gospodarstw i czcić ją jako skarb narodowy. 

Jadwiga Łopata, współdyrektor ICPPC, właścicielka edukacyjnego gospodarstwa EKOCENTRUM ICPPC, laureatka ekologicznego Nobla, powiedziała:
To był wielki dzień. Zebraliśmy kolejne setki podpisów od ludzi popierających nową ustawę . Pozytywne zmiany archaicznych przepisów dotyczących przetwarzania żywności w Polsce, które zostały zapoczątkowane, nabrały teraz tempa. Wzywamy więc posłów Prawa i Sprawiedliwości, aby przyjęli zapisy stworzone przez rolników i świadomych konsumentów, i dali zielone światło milionom rolników i konsumentów, którzy od tak dawna go wyczekują. 
 
Lena Huppert, prezes Fundacji Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, współorganizatorka wydarzenia, powiedziała:
Nic nie może zastąpić świeżej żywności od rolnika dostarczanej bezpośrednio konsumentom. Nie trzeba mieć tytułów naukowych z dziedziny żywności, aby poczuć smak i dostrzec różnicę w jakości pomiędzy taką właśnie żywnością, a pozbawioną witamin, sztuczną żywością, jaką większość ludzi dzisiaj kupuje. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz