Dlaczego Witold Choiński został powołany do zarządu Krajowej Grupy Spożywczej - pyta portal https://zyciestolicy.com.pl, który informuje że:
Witold Choiński dołączył jako szósty członek zarządu. Nie wiadomo po co aż tyle osób w tym organie, ale to inna kwestia. Sam wybór w tzw. „konkursie” wzbudza zdziwienie, albowiem znany jest raczej z działalności w sektorze polskiego mięsa i nic nie wskazywało na jakąkolwiek wiedzę czy działalność w zakresie rynku cukru.
Ale to żadna nowość w KGSie, wszak w 2022 roku wybrano na prezesa Krajowej Grupy Spożywczej Jana Wernickiego, który też niewiele wspólnego miał z cukrem.
Witold Choiński urodził się w 1970 roku, jest prezesem zarządu Związku Polskie Mięso. Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Absolwent Studium Doktoranckiego w Szkole Głównej Handlowej… Prezesem Związku jest od 2005 roku. Witold Choiński jest autorem wielu publikacji w obronie polskiego biznesu żywnościowego, a także dydaktyce i obronie polskiej wsi. Działa społecznie w wielu organizacjach pozarządowych na rzecz sektora żywnościowego i rozwoju rolnictwa oraz przedsiębiorczości.
Jest współtwórcą koncepcji i opracowania „Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską” przyjętego przez Ministra Rolnictwa jako programu sektorowego oraz wielu innych strategii. Był konsultantem społecznym przy opracowaniu procedur przyznawania środków SAPARD oraz SPO, a także aktywnie działał na rzecz ich jak największego wykorzystania dla branży mięsnej. Był inicjatorem i tworzył podwaliny pod Fundusze Promocji Polskiej Żywności.
Podczas swojej pracy na rzecz organizacji, w której jest od 1999 roku przede wszystkim skupia się na budowaniu oraz organizacjami pozarządowymi- tak krajowymi jak i europejskimi. Działa na rzecz rozszerzania kompetencji Polskiego Mięsa… Mając długoletnie doświadczenie dziennikarskie podtrzymuje ścisłą współpracę z mediami…
…Jest członkiem założycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jest współinicjatorem powołania Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gdzie pełni funkcję Przewodniczącego Komitetu Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz jest członkiem Prezydium Rady Gospodarki Żywnościowej, pełni funkcję Wiceprzewodniczącego Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej, jest Członkiem Rady Nadzorczej Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Członkiem Rady Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. Od 20 maja 2015 roku, jako jedyny przedstawiciel przemysłu mięsnego, jest członkiem Rady Naukowej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego.
Jak widać, pan Witold Choiński jest bardzo aktywny w zajmowaniu różnych funkcji i z tego tytułu ma różne znajomości w tym w świecie politycznym (m.in. PSL).
Ale co zdecydowało o jego powołaniu? Może fakt pełnienia funkcji w organach nadzoru spółdzielni mieszkaniowych, może członkostwa w zarządzie spółki PRETMO (aktualna nazwa – Logistyka Spółek Prawa Handlowego sp. z o.o.) przed 2010 rokiem.
A być może rada nadzorcza (a tak naprawdę politycy, którzy decydują o stanowiskach w Krajowej Grupie Spożywczej) uznali, że sam fakt kupna cukru w sklepie (o ile nie czyni to żona?) jest wystarczającą przesłanką do sprawowania funkcji w zarządzie KGS? A może rada doceniła walory kulinarne połączenia cukru z mięsem, wszak podobno cukier na mięsie pozwala nadać daniom z wieprzowiny lub drobiu niezwykłego smaku i aromatu, a ponadto uruchamia proces dojrzewania mięsa.
Tak czy inaczej były prezes związku Polskie Mięso został członkiem zarządu KGS. Czy to pomoże Spółce, przed którą stoją poważne wyzwania? Należy szczerze w to wątpić - konkluduje https://zyciestolicy.com.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz