Jak informuje KGS – Zarząd spółki uzgodnił z Radą Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Krajowej Grupie Spożywczej S.A. warunki skupu buraków cukrowych w roku gospodarczym 2025/2026.
Plantatorzy dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej w 2025 roku otrzymają zapłatę za buraki kontraktowane o zawartości cukru 16 proc. w kwocie netto nie mniejszej niż 33,5 euro za 1 tonę. Składa się na to cena podstawowa 26,29 euro/t i świadczenie gwarantowane 7,21 euro/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru).
Uzgodniona cena buraków cukrowych na nadchodzący sezon opiera się na transparentnym modelu, który Krajowa Grupa Spożywcza S.A. wdraża od kilku lat. Model ten zakłada bezpośrednie powiązanie ceny surowca z cenami sprzedaży cukru, co ma na celu zapewnienie długoterminowej stabilności i przewidywalności współpracy z plantatorami. W przypadku, gdy sytuacja rynkowa poprawi się, a ceny cukru wzrosną, KGS S.A. będzie miała możliwość zwiększenia stawek skupu buraków cukrowych, co bezpośrednio przełoży się na wyższe wynagrodzenie dla plantatorów za dostarczony surowiec. https://www.kgssa.pl/86,aktualnosci?tresc=3030
Nawet przy średnim plonie, powyżej 60 ton z hektara, będzie ciężko o zysk. Z naszych kalkulacji wynika, że na tej obniżce zarobimy o ponad 3 tys. zł mniej na każdym hektarze … To jest ostatni rok kiedy burak płaci – stwierdza podkreśla Józef Pawela, prezes Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy działającego przy Krajowej Grupie Spożywczej.
Przy cenie 30 euro za tonę uprawa buraka cukrowego stanie się nieopłacalna i do każdego 1ha plantatorzy będą musieli dopłacać około 1000 zł. W przyszłej umowie zawarto jeszcze kilka elementów, które mogą wpływać na kolejne obniżanie cen. Chociażby zawartość tzw. azotu alfa-aminowego. To nie jest zależne tylko od działania rolnika i pielęgnacji na polu, ale w znacznym stopniu od aury, od tego, jaka pogoda jest w kolejnym etapie wegetacji buraków. To głównie wpływa na parametry jakościowe – zauważa Wielkopolska Izba Rolnicza
A zatem produkcja buraka może być nieopłacalna. A co ze spółkami cukrowymi?
Obniżka cen buraka cukrowego wpłynie na zmniejszenie kosztu produkcji cukru o 40 gr/kg czyli w przypadku Krajowej Grupy Spożywczej z ok. 3 zł/kg do 2,60 zł/kg. Na platformach sprzedażowych ceny kształtują się poniżej tego poziomu.
A przyszłość nie rysuje się różowo. Jak wynika z prognoz cena cukru na giełdzie nowojorskiej powinna się obniżyć do końca tego kwartału z 22,45 centów/funt do 21,89 oraz do 20,28 centów/funt za 12 miesięcy. https://tradingeconomics.com/commodity/sugar
A zatem istnieje groźba, że burak będzie nieopłacalny dla rolnika, a cukier dla KGS.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz