27 sierpnia 2017

Makarony, gofry skażone fipronilem we Francji

Francuskie Ministerstwo Rolnictwa opublikowało listę gotowych produktów spożywczych zawierających fipronil w stężeniu przekraczającym dopuszczalną normę, która wynosi 0,005mg/kg produktu. Na liście znajdują się gofry wyprodukowane w Belgii i Holandii dla takich marek jak Leclerc, Carrefour, Intermarché, Franprix, Système U, Monoprix, Casino, Lotus czy Leader Price, teraz dołączyły też makarony produkowane we Francji marki Grand-mère i Nos régions ont du talent.

Jak informuje ifrancja.fr - Fipronil oceniany jest jako umiarkowanie toksyczny przez Światową Organizację Zdrowia. Jego stosowanie u zwierząt przeznaczonych do konsumpcji jest zabronione w krajach europejskich. Niemniej jednak nadal jest składnikiem preparatów zwalczających pchły, kleszcze czy karaluchy stosowanych u zwierząt domowych. W Holandii firmy zajmujące się dezynsekcją zastosowały go na fermach kur niosek przeciwko ptaszyńcowi kurzemu, powodując skażenie jajek.

Oto lista produktów:
MAKARONY
– Nids 4 mm 7 œufs, 250g, NOS RÉGIONS ONT DU TALENT, data wprowadzenia na rynek: 17 lipca
– Nids 4 mm 7 œufs, 250g, GRAND-MÈRE, data wprowadzenia na rynek: 17 lipca
– Nids 4 mm 7 œufs, 500g, GRAND-MÈRE, data wprowadzenia na rynek: 17 lipca
– Mini torsades 7 oeufs, 250g, GRAND-MÈRE, data wprowadzenia na rynek: 17 lipca.
KULKI Z ZIEMNIACZANEGO PURÉE
– Pommes Dauphine 1kg, Système U, lot D3 70432352, minimalny termin przydatności do spożycia : 11/02/2019.
GOFRY
– 6 gaufres poudrées 260G, MARQUE REPERE – P’TIT DELI (Leclerc), termin przydatności do spożycia: 31/08 – 07/09 – 14/09 – 21/09 – 25/09 -06/10
– 12 gaufres aux oeufs frais, 250G, ECO + (LECLERC), termin przydatności do spożycia : 02/09 – 22/09
– gaufres poudrées aux oeufs frais (4x26g) CARREFOUR, termin przydatności do spożycia : 18/8 – 25/8 – 22/09
– gaufres molles CHABRIOR, 345 g (ITM), termin przydatności do spożycia: 29/09- 12/10- 13/10
– gaufres molles NITO, 260 g (ITM), termin przydatności do spożycia: 29/09- 12/10
– gaufres molles TOP BUDGI, 250 g (ITM), termin przydatności do spożycia: 29/09 – 13/10
– 4 gaufres, 165g, le prix gagnant LEADER PRICE, termin przydatności do spożycia: 17/08 – 24/08 – 31/08 – 07/09 – 05/10
– 12 mini gaufres, 250g, LEADER PRICE, termin przydatności do spożycia : 14/09 i 21/09
– 6 gaufres poudrées, 260g, LEADER PRICE, termin przydatności do spożycia: 14/09 i 21/09
– 12 mini gaufres, 250g, FRANPRIX, termin przydatności do spożycia:  21/09
– 6 gaufres poudrées, 260g, FRANPRIX, Termin przydatności do spożycia: 14/09 i 21/09
– 6 gaufres flash poudrées, 260g, SYSTÈME U, termin przydatności do spożycia: 25/09 i 04/10
– 6 gaufres pâtissières, 250g, SYSTÈME U, termin przydatności do spożycia: 31/08 – 07/09 – 25/09 – 05/10
– gaufres moelleuses poudrées 260g MONOPRIX, Termin przydatności do spożycia : 24/08 i 31/08
– mini gaufres molles poudrées 208g MONOPRIX, Termin przydatności do spożycia : 29/09 – 18/08 – 25/08 – 01/09 – 21/09
– 6 gaufres flash poudrées 260g CASINO, Termin przydatności do spożycia: 17/08 – 27/09
– Gaufres flash tous les jours 165g CASINO, Termin przydatności do spożycia: 17/08 – 18/08 – 04/10
– Frangipane 208g LOTUS, data wprowadzenia na rynek: 03/08
– Mini frangipane 260g, LOTUS, data wprowadzenia na rynek: 07/07
– 5 mini gaufres 165g, Les trouvailles de Lucilles, termin optymalnej przydatności do spożycia  : 21/09

2 komentarze:

  1. Szkoda, że nikt nie informuje jak kto i jak ustala dopuszczalną dawkę (NDS) np. dla fipronilu 0,005 mg/kg żywności. Badania w prowadzi się na myszach i szczurach w grupach z różnym stężeniem/spożyciem, ustalając najpierw dawkę śmiertelną (DS) w ciągu 3 miesięcy, następnie przeprowadza się sekcje organów wewnętrznych osobników zarówno tych które przeżyły jak i padłych, ustalając krzywą zmian patologicznych wybranych organów w odniesieniu do spożytej dawki trucizny. Hipotetyczny punkt w którym statystycznie nie obserwuje się zmian patologicznych jest NDS-em. Obliczenia wykonuje się w stosunku do masy ciała gryzoni i przelicza się na masę człowieka. Następnie metodami statystyczno-sufitowymi oblicza się dzienne-miesięczne-roczne spożycie różnorakiej żywności przez przeciętnego człowieka dopisując do tych porcji w/w dawkę trucizny (rozdzieloną zazwyczaj tylko na kilka produktów o największym prawdopodobieństwie skażenia, a wytypowanych przez ekspertów(?)). Iloraz: w/w dawka-spożycie jest tą liczbą o której mowa w artykule, dodatkowo ujednolicona na całe grupy produktów aby ułatwić postępowania prawne.
    Kto choć trochę zajmował się doświadczalnictwem (metodykami) ten ciężko westchnie ...
    I jeszcze jedno - podobno niektóre produkty rozpadu fipronilu (metabolity) w początkowej fazie, są 3-6 razy bardziej toksyczne niż oryginał.

    OdpowiedzUsuń